Wat we dansen als we samen dansen

DANSEENFAMILLE-CAFNa afloop van een mooie SamenDansensessie slaan de kinderen aan het tekenen. Eén van de ouders vraagt zich bij haar kopje koffie hardop af: “Deden onze ouders dit nou ook met ons? Ik stoeide soms met mijn vader, knuffelde wel eens met mijn moeder, maar zo echt samen bewegen zoals hier, dat hebben we nooit gedaan.” Andere ouders beamen dit en spreken uit hoe intiem het is om samen te bewegen met je kind. Hoe sprankelend en verrassend het is om elkaar zo te volgen en te bekijken.

samen dansenWat ik zelf ook bijzonder vind, is hoe belangrijk die fysieke aandacht tussen ouders en kinderen blijkt te zijn. Vanaf de allereerste start van SamenDansen zie ik hoezeer zowel kinderen als ouders genieten van over elkaar heen rollen, op elkaar klauteren, tegen elkaar aan soezen…, of ik daar nou wel of niet direct toe uitnodig. Heel vanzelfsprekend en bijzonder tegelijk.

Dat soort samendansen; die zwaan-kleef-aandans, die ik-op-jouw-rugdans, die wang-aan-wangdans, die met-jouw-lange-benen-helemaal-om-mij-heendans, zijn prachtig om te zien. Al kijkende en meedansende ontdek ik steeds meer dat deze dansen ondermeer hierover gaan:

  • …de voortdurende en steeds weer nieuwe ontdekking: ik heb een lijf! Een heel grote huid, en allemaal ledematen. Kijk maar, dat voel ik tegen je aan. En dan nog die bijzondere kwaliteiten van dat lijf: mijn sterke armen; hoe ik zomaar een heel mens kan laten zwieren! dansefamille_3.3 (15 of 57)smMezelf met krachtige benen omhoog kan werpen! Helemaal plat worden onder iemands gewicht! Mijn warme wang gloeit tegen iemands hand! Mijn vinger heel precies over de botjes van iemands rug! Hoe dat wel niet voelt!

 

 

  • steiger…deze dansen zijn steigers. Soms om aan te leggen na een woeste tocht. Uitpuffen na het hevige geworstel met wind en zeilen en die andere zeelui, geduchte inspanningen waarbij je voortdurend goed moest opletten. Maar nu even de boel de boel laten. Lekker liggen op het dek; na al die woelige baren nu veilig en rustig meekabbelen. En soms is de steiger de plek om je nog even te wentelen in het zonnetje, terwijl je rustig de trossen controleert, je voorraad brandstof en proviand aanvult, nog eens de kaarten checkt en je verkneukelt over alle avonturen die je straks zult meemaken, als de volgende reis begint, maar nu nog heel even niet…
  • …en natuurlijk gaan deze dansen over samen. Jij volgt mij en ik volg jou en jij bouwt op mij en daardoor voel ik mij en ik kan met jou heen en weer van rondrauzen naar rustig rollen en weer terug van klauter naar kronkel naar zachtjes zweven en nog steeds ben jij bij mij!

SamenDansen-49

Waar gaan deze dansen nog meer over volgens jullie? Ik ben benieuwd, laat hieronder jouw ideeën achter!

PS: volgende keer gaat het over rennen (denk ik)! Een van de allerpopulairste bewegingen van de samendansers 🙂

P.P.S: Er starten weer nieuwe groepen voor SamenDansen – dansen voor ouders en kinderen! SamenDansers zijn welkom in:
– Amsterdam: ouders en kinderen 3-6 jaar, vanaf 23 maart maandelijks op zondagochtend, zie hier.
Utrecht: ouders en kinderen 3-6 jaar, vanaf 26 maart om de week op woensdagmiddagen, zie hier.
Nijmegen: ouders en kinderen 6-10 jaar, vanaf 11 mei maandelijks op zondagochtend, zie hier.
Direct aanmelden of meer info over deze groepen? Klik op de groene knop! button aanmelden