SamenDansen

SamenDansen

SamenDansHier begon De SamenRuimte ooit mee, met SamenDansen! In december 2012 ben ik SamenDansen gestart. Ik wenste ruimte te kunnen bieden aan grote en kleine dansers om samen te kunnen genieten van dans. Ik wilde klein en groot graag uitnodigen om zichzelf te volgen en zich door elkaar te laten te inspireren.

Ik ga er in de SamenRuimte vanuit dat kinderen ontdekkers, onderzoekers en kunstenaars zijn. Volwassenen zijn hiervan getuige, maar kunnen hierin op hun beurt ook hun eigen ruimte en mogelijkheden ontdekken. (Ik gaf in vorige blogs ook al eens inkijkjes in hoe dat er in de sessies aan toe ging, bijvoorbeeld hier en hier). In SamenDansen gebeurt dit bij uitstek: samen dansen geeft enorm veel plezier en ontspanning. Doordat ouders en kinderen samen dansen ontstaat er een vertrouwde en speelse sfeer die iedereen uitdaagt om creatief te zijn en tegelijkertijd de kans geeft dicht bij zichzelf te blijven. Ouders en kinderen hebben aandacht voor elkaar. Grote en kleine dansers bewegen met en door elkaar, dat zorgt voor een boeiende dynamiek en verrassende, intieme dansen.

Ik richt me in de sessies op kinderen tussen de 3 en 6 jaar of 6-9 jaar. Deze leeftijdsgrenzen zijn flexibel. Er zijn meestal bijvoorbeeld wel een paar andere kleine dansers die meekomen met hun ouders en hun oudere broer of zus in de groep. Ik vind het leuk en belangrijk dat daardoor hele gezinnen kunnen komen dansen. Ik ga er vanuit dat alle dansers iemand bij zich hebben die steeds kan aanvoelen of wat we doen goed past, zodat iedereen zich voldoende op zijn of haar gemak voelt. Dus mocht er thuis nog een jonger of ouder broertje of zusje rondlopen of -kruipen dat graag mee wil; laat het me weten, dan kan ik kijken of het past.

Vinden jij en je kind het fijn om te dansen en te spelen? Wees welkom met je kleuter (3-6jr) of oudere kind (6-9jr)! We dansen met armen en benen, oren, rug, haren, botten en elkaar. Op wel 100 soorten muziek, inclusief het liedje in je hoofd… Er is dansruimte voor ouders en (klein)kinderen om te slingeren als riviertjes, te springen en te zwaaien met je billen, onder je vader of moeder door te kruipen, met je kind rond te zwieren, te schrijden als koningen of te denderen als draken… Ik bied inspiratie, thema’s en een open structuur. We doen geen vaste danspassen; iedereen ontdekt zelf in ieder thema welke bewegingen ‘ie leuk en belangrijk vindt.

Meer informatie en aanmelding, klik hier: SamenDansen ouders en kleuters of hier: SamenDansen 6-9 jaar.

 

Heb jij nog SpeelRuimte?

Dreumesgroep

Dreumesgroep

In het drukke dagelijks leven komt het er niet altijd van om met volle aandacht naar je kind te kijken. Tijdens de Pikler® SpeelRuimte heb je als ouder alle tijd om het vrije spel van je kind te observeren, zonder te sturen of in te grijpen, terwijl de kinderen zelfstandig spelen.

Het is naar mijn ervaring heel ‘mindful’ om zo aandachtig te kijken. Je wordt als het ware meegenomen op de ontdekkingsreis van de kinderen. Ze zijn geïnteresseerd in dingen waar je zelf niet naar zou hebben omgekeken en proberen dingen uit die je nooit bedacht had. Je krijgt er zelf allerlei ideeën door! En je ziet ze anders als je zo van een afstandje kijkt. Je ziet hoe ze hun vingers gebruiken, hoe ze hun evenwicht bewaren, hoe ze plannetjes maken en uitvoeren. Je ziet wat ze durven, welk materiaal prettig in hun handen voelt en hoe ze contact maken met anderen. Intiem, verrassend en leerzaam!

Omdat ik het zelf heel boeiend vind om de ontwikkeling in beweging en spel van jonge kinderen aandachtig te volgen, ben ik begonnen met de opleiding tot Pikler pedagoog. Ik hoop deze in 2017 af te ronden. Daar ga ik vast nog wel eens over bloggen! Op dit moment organiseer ik vanuit de SamenRuimte de SpeelRuimtegroepen omdat ik er zelf als ouder ook heel graag aan deelneem met mijn zoontje. De groepen worden begeleid door Aafke Huisman (gecertificeerd Pikler® Pedagoog).

SpeelRuimte is een ouder-kind speelgroep voor ouders met kinderen in dezelfde ontwikkelingsfase. Op dit moment zijn er 2 plekken vrij in de babygroep (8-15 mnd) en in de  dreumesgroep (16-24 mnd). Maximaal 8 kinderen bewegen en spelen vrij in een ruimte met verrassend kruip-, klim-, en speelmateriaal. Ouders observeren en beleven mee vanaf de kant. Begeleider Aafke Huisman werkt vanuit respect voor de competentie en de autonomie van het kind. Zij kijkt samen met de ouders naar de ontdekkingstocht van de kinderen en begeleidt ze bij hindernissen en aanvaringen.

Gedurende 7 ochtenden leer je meer over de betekenis van de bewegingen van je kind, zijn of haar unieke manier van ontdekken en over spelmateriaal wat bij zijn of haar ontwikkeling past. Tijdens 2 gespreksavonden bespreekt Aafke Huisman jouw vragen over respectvol opvoeden, hoe je in allerlei situaties (zoals eten, slapen, verschonen, spelen) kunt aansluiten bij de competenties van je kind. De inhoudelijke basis voor de groep is ontleend aan de uitgangspunten van Emmi Pikler, een Hongaarse kinderarts. Meer informatie over de Piklermethode: http://pikler.nl/activiteiten/pikler-speelruimte.

Data en tijden: Woensdagochtend 18 mei, 25 mei, 1 juni, 8 juni, 15 juni, 22 juni, 29 juni. Dreumesgroep (16-24 mnd) van 09.00-10.30u, babygroep (8-15 mnd) van 11.00-12.30u. Meld je vóór het Pinksterweekend aan! Meer informatie en aanmelding, klik hier: SpeelRuimte.

In je lijf landen

 

SamenStoeien

SamenStoeien

Vol hoofd aan het eind van de week? Je kind veel te weinig in je armen gehad? Je eigen lijf ook een beetje kwijt? Kom SamenStoeien met je kind (kleinkind, neefje of nichtje) in De SamenRuimte!

Intensief lijfelijk bezig zijn is zo fijn, voor zowel grote als kleinere mensen. En ik hoor, zie en merk zelf dat we dat allemaal veel minder vaak doen dan we wel zouden willen. Je hebt veel op je stoel achter je computer gezeten en verlangt ernaar je spieren te voelen. Je hebt veel naar de juf geluisterd en hebt heel veel zin om over de grond te rollen. Je hebt ingewikkelde gesprekken gevoerd en zou je wel weer eens wat meer in-het-nu willen voelen. Je rent samen wat gedachteloos van school naar keuken naar bed, maar hebt zin om elkaar weer eens te ontmoeten en voelen “zoals vroeger”.
Stoeien kan dan heerlijk zijn! Je verrast elkaar, stemt op elkaar af en krijgt weer energie. SamenStoeien is krachten meten, je lichaam leren kennen, stoom afblazen en in je lijf landen. Met SamenStoeien kun je voelen hoe sterk je bent, kun je voluit gaan, je kracht doseren, en vooral heel veel lachen en lol maken. Ik zie dat juist het verschil in kracht en gewicht tussen ouders en kinderen hiervoor eindeloos veel mogelijkheden en plezier geeft.

In eerdere seizoenen van SamenDansen vond ik het bijzonder om te zien hoe belangrijk de fysieke aandacht tussen ouders en kinderen blijkt te zijn. Vanaf de allereerste start zag ik hoezeer zowel kinderen als ouders genoten van over elkaar heen rollen, op elkaar klauteren, tegen elkaar aan soezen…, of ik daar nou wel of niet direct toe uitnodigde. Heel vanzelfsprekend en bijzonder tegelijk. Dat soort samendansen; die zwaan-kleef-aandans, die ik-op-jouw-rugdans, die wang-aan-wangdans, die met-jouw-lange-benen-helemaal-om-mij-heendans, zijn prachtig om te zien en inspireerden mij ondermeer tot het ontwikkelen van SamenStoeien. Zie ook een eerder blog.

SamenDansen-10

Stoeien kan iedereen. Het is wel héél leuk om je repertoire uit te breiden. Je gaat goed voelen hoe je het vrij en veilig kunt doen. Merken waar je het spannend (of vermoeiend) gaat vinden en luisteren wat je kind zo leuk vindt. En vaak is het ook heel erg interessant om te voelen of je zelf als groot mens nog wel een beetje in contact staat met je wildheid :-)!

SamenStoeien is voor vaders en moeders met hun zonen en dochters van ongeveer 5 tot 10 jaar oud. In een kleine groep van maximaal 4 ouder-kindkoppels gaan we samen aan de slag. We spelen en leren in de cursus van 4 bijeenkomsten vier verschillende manieren van één-op-éénstoeien. En als bonus oefenen we een manier van groepsworstelen voor het hele gezin :-).

Ik zorg voor een lichte, veilige ruimte waarin volop bewogen kan worden, regelmatig ook met muziek! We starten na de meivakantie.

Data en tijden: 4 vrijdagmiddagen van 16-17u. 27 mei, 3 juni, 10 juni, 17 juni 2016. Meld je voor 20 mei aan!
Meer info en aanmelding, klik hier: SamenStoeien.

Joepie, we gaan weer beginnen!

SamenBezig :-)

SamenBezig 🙂

Rondom de geboorte van ons zoontje Ravi is er een lange pauze geweest. En nu is er weer nieuws! SamenDansen wordt breder en daarom noem ik het nu De SamenRuimte; een plek voor ouders en kinderen die het waardevol vinden om met plezier en aandacht samen te zijn in spel, dans en ontwikkeling. De SamenRuimte organiseert verschillende activiteiten, altijd voor ouders en kinderen samen.

De SamenRuimte is voor mij een naam met twee sleutels.
Samen houdt voor mij in dat je het waardevol en plezierig vindt om bij elkaar te zijn. Dat je gelijkwaardig aan elkaar bent (zie hier een inspirerend filmpje :-)). Dat je heel nieuwsgierig bent naar elkaar. En dat iedereen iets unieks bijdraagt.
Ruimte is daar waar je zoekt. Waar je elkaar ontmoet. Waar nog niet alles vaststaat, dus waar je naar hartelust kunt experimenteren en onderzoeken. Ik zie er naar uit om in de komende blogs nog veel meer met jullie over te delen.

 

SamenDansen najaar 2014

dancing-leaves1

SamenDansen najaar 2014

In het seizoen van zomervakantie t/m kerstvakantie 2014 las ik even een pauze in voor de sessies SamenDansen ivm zwangerschap en bevalling. SamenDansplannen voor voorjaar 2015 laat ik hier zo snel mogelijk weten! Houd dus de website en ook mijn facebookpagina in de gaten: www.facebook.com/samendansen. Je kunt wel altijd je belangstelling kenbaar maken of vragen stellen, zie de pagina Contact en aanmelden!

SamenDansen op vakantie!

Dvader zoon dansenans je mee in de zomervakantie?

Lekker kamperen tussen de bloemen en de kippen, beschut door rijkbloeiende struweelhagen en iedere ochtend dansen met je kinderen? Dat kan! SamenDansen verzorgt op de gloednieuwe Theaterboerderij Op t Hogt een SamenDansen Op Vakantie-week! We dansen in de midweek van 4-8 augustus iedere ochtend, ongeveer 3 kwartier, in de prachtige oude Deel van de boerderij, of misschien wel buiten in het gras! Daar rondom is er heel veel tijd om zelf met je gezin heerlijk samen aan te rommelen en je eigen plan te trekken. Vuurtje stoken, boekje lezen in de schaduw van fruitbomen, visjes vangen in de plas, of de mooie omgeving verkennen. En misschien wel nog een keertje te dansen!

Wanneer? Maandag 4 – vrijdag 8 augustus 2014.

Kosten (excl. verblijf op minicamping of B&B): Gezinnen met één kind en een of twee ouders: E69,-. Gezinnen met twee kinderen en een of twee ouders: E110,-

Meer informatie volgt! Stuur me een berichtje als je op de hoogte wilt blijven!

Wat we dansen als we samen dansen

DANSEENFAMILLE-CAFNa afloop van een mooie SamenDansensessie slaan de kinderen aan het tekenen. Eén van de ouders vraagt zich bij haar kopje koffie hardop af: “Deden onze ouders dit nou ook met ons? Ik stoeide soms met mijn vader, knuffelde wel eens met mijn moeder, maar zo echt samen bewegen zoals hier, dat hebben we nooit gedaan.” Andere ouders beamen dit en spreken uit hoe intiem het is om samen te bewegen met je kind. Hoe sprankelend en verrassend het is om elkaar zo te volgen en te bekijken.

samen dansenWat ik zelf ook bijzonder vind, is hoe belangrijk die fysieke aandacht tussen ouders en kinderen blijkt te zijn. Vanaf de allereerste start van SamenDansen zie ik hoezeer zowel kinderen als ouders genieten van over elkaar heen rollen, op elkaar klauteren, tegen elkaar aan soezen…, of ik daar nou wel of niet direct toe uitnodig. Heel vanzelfsprekend en bijzonder tegelijk.

Dat soort samendansen; die zwaan-kleef-aandans, die ik-op-jouw-rugdans, die wang-aan-wangdans, die met-jouw-lange-benen-helemaal-om-mij-heendans, zijn prachtig om te zien. Al kijkende en meedansende ontdek ik steeds meer dat deze dansen ondermeer hierover gaan:

  • …de voortdurende en steeds weer nieuwe ontdekking: ik heb een lijf! Een heel grote huid, en allemaal ledematen. Kijk maar, dat voel ik tegen je aan. En dan nog die bijzondere kwaliteiten van dat lijf: mijn sterke armen; hoe ik zomaar een heel mens kan laten zwieren! dansefamille_3.3 (15 of 57)smMezelf met krachtige benen omhoog kan werpen! Helemaal plat worden onder iemands gewicht! Mijn warme wang gloeit tegen iemands hand! Mijn vinger heel precies over de botjes van iemands rug! Hoe dat wel niet voelt!

 

 

  • steiger…deze dansen zijn steigers. Soms om aan te leggen na een woeste tocht. Uitpuffen na het hevige geworstel met wind en zeilen en die andere zeelui, geduchte inspanningen waarbij je voortdurend goed moest opletten. Maar nu even de boel de boel laten. Lekker liggen op het dek; na al die woelige baren nu veilig en rustig meekabbelen. En soms is de steiger de plek om je nog even te wentelen in het zonnetje, terwijl je rustig de trossen controleert, je voorraad brandstof en proviand aanvult, nog eens de kaarten checkt en je verkneukelt over alle avonturen die je straks zult meemaken, als de volgende reis begint, maar nu nog heel even niet…
  • …en natuurlijk gaan deze dansen over samen. Jij volgt mij en ik volg jou en jij bouwt op mij en daardoor voel ik mij en ik kan met jou heen en weer van rondrauzen naar rustig rollen en weer terug van klauter naar kronkel naar zachtjes zweven en nog steeds ben jij bij mij!

SamenDansen-49

Waar gaan deze dansen nog meer over volgens jullie? Ik ben benieuwd, laat hieronder jouw ideeën achter!

PS: volgende keer gaat het over rennen (denk ik)! Een van de allerpopulairste bewegingen van de samendansers 🙂

P.P.S: Er starten weer nieuwe groepen voor SamenDansen – dansen voor ouders en kinderen! SamenDansers zijn welkom in:
– Amsterdam: ouders en kinderen 3-6 jaar, vanaf 23 maart maandelijks op zondagochtend, zie hier.
Utrecht: ouders en kinderen 3-6 jaar, vanaf 26 maart om de week op woensdagmiddagen, zie hier.
Nijmegen: ouders en kinderen 6-10 jaar, vanaf 11 mei maandelijks op zondagochtend, zie hier.
Direct aanmelden of meer info over deze groepen? Klik op de groene knop! button aanmelden

 

Donker en licht

Het is januari. Een gekke, lente-achtige januari, met fluitende vogels, een geurige wind, bloesem in de bomen en kleine groene stengeltjes die zich al een weg naar boven uit de aarde hebben gewroet. Het voelt haast of we de donkere, koude en grijze winter overslaan. Terwijl dat nou juist meestal zo’n periode is die voelt alsof ‘ie nooit meer voorbij gaat. Ik verlang er dan ontzettend naar; dat die zonloze, gure, sombere tijd achter me ligt en ik weer wat zonlicht, energie en hoop uit de lucht kan proeven. Juist in die tijd lijkt dat onmogelijk, dat de dagen echt weer langer zullen worden en ik met mijn jas open op de fiets kan zitten, niet erg dat ik mijn handschoenen thuis vergeten ben…

Nu die ijzige periode er gewoon niet lijkt te zijn geweest en we gewoon -hoppa, de lente invliegen, klopt het toch ook weer niet helemaal, merk ik. Het sterke verlangen naar licht en warmte hoort kennelijk toch vooraf te gaan aan het vervullen van dat verlangen. 

dance in the darkDe laatste SamenDansen van 2013, vlak voor kerst, ging over donker en licht en bang-voor-het-donker. Een van de mooie ontdekkingen was dat donker en licht ieder zo hun eigen superkwaliteiten hebben. Ouders en kinderen voelden: het kaarsje in het donker is teer, maar magisch; als je er goed voor zorgt brengt het overal licht. Het overwint het donker, vuur is zo sterk en machtig! Maar dat is het vooral als het voor de rest ook echt donker is…, dan komen de dansen met het kaarsje (het echte kaarsje in je hand, of gevoeld in je buik, voet of schouder…) pas goed tot hun recht.

In het donker zijn is spannend, want je weet maar nooit of er rovers liggen in de bosjes, monsters onder het bed zitten of geesten tegen het plafond hangen… Alle kinderen en ouders bleken wel ergens bang voor te zijn. Die donkere dans is mooi. Voor bang-zijn is niet altijd veel ruimte; hier wel. Ik zag kleine vingertjes, armen gedrukt tegen het lichaam, voetje-voor-voetje schuifelend, geklemd aan het been van je vader of moeder of veilig op hun rug, of juist alleen in een hoekje… Met alle adem die je hebt! Prachtige dansen-van-bang.

Maar het donker geeft daardoor ook bij uitstek de mogelijkheid om je moedigheid, je stoere dans te laten zien; ik zag grote passen, borst vooruit, mond open en her en der dansers met hun ogen dicht de ruimte in stappen. Daar daagt het licht toch minder toe uit! In het donker kun je jezelf voelen als dappere danser.

Donker en licht

Donker en licht

En dan bleek ook nog die andere kwaliteit van donker; niemand ziet je! Dit is heerlijk, grote en kleine dansers dansen alsof niemand ze ziet en ik zag wat dat vrij maakt; gekke bekken, slungelige lijven, grauwen en klauwen, springen, rennen, lachen en eindeloos samen in een knoop dansen. Die donkere dans maakt blij en energiek!

En toen we dan de lichtjes weer in het midden van de kring brachten, was er heel veel zacht plezier en een groot gevoel van vrijheid, zin om samen te zijn en groots door de ruimte te bewegen. Dat is het licht-na-donker. Echt anders dan het licht voor de start van deze SamenDansensessie was het licht natuurlijk niet, maar juist door het ervaren van donker voelt het licht wel heeeel anders.

Wat een prachtige en leerzame SamenDansen was dat om een mooi seizoen mee af te sluiten! Ik verheug me nu dat er nog een beetje donkere winter komt, zodat mijn verlangen naar licht en lucht nog flink kan groeien en zodat ik kan ervaren waar dat donker me toe kan inspireren en uitdagen…

Licht en donker

Licht en donker

Het nieuwe SamenDansen seizoen begint bijna weer! Klik hier om je in te schrijven:
–          Voor SamenDansen voor ouders en kinderen tussen 3-6 jaar…:
in Nijmegen (start 2 februari), in Utrecht (start 12 februari), of laat vast je belangstelling weten voor een mogelijke groep in Amsterdam (start na de voorjaarsvakantie)
–          Voor de nieuwe groep SamenDansen voor ouders en kinderen tussen 6-10 jaar in Nijmegen (start 9 februari)!

Geheime dansers

“A Dad in one of our classes said to me today:

“I’m so glad you offer these programs. Before having kids I was a secret dancer. I danced all the time in the privacy of my own home, but never felt like that was something that was ok to do. Now that I have a child and you offer these classes I have a safe place to dance. And not only is it ok, I know how good it is for my kid.” “

In deze quote van Intellidance, beschrijft een vader hoe blij hij is met de ouder-kind-danslessen. Voor hij kinderen kreeg, was hij naar eigen zeggen een ‘geheime danser’. Hij had het idee dat dansen niet echt oké was om zomaar te doen. Maar nu hij een kind heeft en mee kan om met zijn kind te dansen bij de ouder-kindlessen, kan hij eindelijk los! Èn hij ziet dat dansen niet alleen maar heus wel ‘oké’ is om te doen, maar ook echt leuk en supergoed, zowel voor zijn kind als voor hemzelf.

Samen dansen

Samen dansen

Mijn wens voor SamenDansen is ook dat het een plek is voor alle ‘secret dancers’. Ik zie dat heel veel kinderen als vanzelf dansen, ze horen muziek en hun handen beginnen te draaien, hun hoofd te knikken of ze beginnen meteen rond te springen en te huppelen. Sommigen zijn wat afwachtender. De verleiding om te bewegen is echter bijna altijd te groot, waardoor er ieniemieniedansjes ontstaan, in een hoek van de zaal, aan de zijkant van de kring, in de armen van papa. Het lijkt dat de combinatie tussen bewegen als iets plezierigs om te doen, muziek als inspiratie en de ruimte als een speelveld voor heel veel kinderen onweerstaanbaar is. Voor volwassenen ligt dat soms ingewikkelder. Bewegen en dansen is voor hen bijvoorbeeld aan prestaties of conditie of uiterlijkheden verbonden geraakt; dansen is iets dat je ‘kunt’ of ‘niet kunt’. Of dansen lijkt ‘kinderachtig’! Om zomaar te gaan bewegen, zonder duidelijk doel.

Ouders en kinderen vormen wat dat betreft een interessante mix op de dansvloer. Als ik aan de geheime dansvader van hierboven denk kan ik me voorstellen dat zijn kind voor hem eerst een ‘excuus’ was. Hij durft eigenlijk niet, maar doet het voor of vanwege zijn kind. Zoiets kan lastig zijn, want daardoor is zowel hijzelf, als zijn kind niet helemaal vrij. Zijn aandacht ligt vooral bij zijn kind en of die het wel leuk heeft. Hierdoor is de kans dat hij zijn eigen potentie tot plezier ontdekt niet zo groot. En ook het kind heeft niet helemaal de ruimte, er wordt op hem of haar ‘gelet’, er ligt druk op. Dat maakt samen dansen ook niet makkelijk. Samen dansen is namelijk in mijn overtuiging: allebei dansen, ieder voor zichzelf. Maar soms helpt zo’n excuus wèl heel goed voor mensen met schroom; soms is er gewoon een zetje nodig en als de volwassene eenmaal in beweging is neemt zijn of haar ongemak af en het plezier snel toe! Dat lijkt bij deze vader ook het geval en dat is prachtig!

Samen dansen

Samen dansen

Ik zie bij SamenDansen dat dit samenspel tussen volwassenen en kinderen op de dansvloer juist iets magisch kan opleveren; volwassenen, in hun aanvankelijke schuchterheid om zomaar te bewegen en gek te doen, hebben het soms nodig om de vrijheid en onbevangenheid van hun kinderen te zien, die vinden namelijk schudden met de billen weliswaar heel grappig, maar niet belachelijk. Die weten óók niet hoe draken dansen, maar gaan het wel met volle overgave ontdekken. Terwijl het tegelijkertijd voor kinderen heel bevrijdend en helpend kan zijn om te zien dat hun ouders voor zichzelf zorgen op de dansvloer. Kinderen zien hoe hun ouders puur lol hebben in het bewegen, vanzelfsprekend opgaan in hun dans, zich op hun lichaam, de muziek, het plezier concentreren. Dat maakt de weg voor hen ook vrij om gewoon maar hun beweging te volgen, zich te verwonderen en te spelen. Want dat is blijkbaar helemaal ‘oké’!

En dan ontstaat het ‘geheim’ van SamenDansen: iedereen danst; voor zichzelf en met elkaar.